Quality Assurance⎮TOP 20 QA Interview Questions + Answers in [UPDATED 2022]
Interview Questions & Answers

Quality Assurance⎮TOP 20 QA Interview Questions + Answers in [UPDATED 2022]

Interviews are challenging.

You spend time reading the company before you interview repeating your responses to the questions that you feel they would ask you. On the day of the interview, you're worried and have to wait at the front desk or, if it's more casual, you come up at a coffee shop earlier in the day and drink too much coffee.

Yeah, all of us were there - at the best of times, interviews are nerve-wracking. Well, we are here to help minimize some of this tension before the interview. This guide raises the head for Quality Assurance QA interview questions and answers for QA interviews to help you prepare for the interview day.

QA interviews can take a long time, whether for QA tests, analysts, supervisors, or managers. There will often be interviews in multiple rounds. Our aim in this article is to help you prepare for QA interview questions and to provide you with an idea of what a hiring manager is looking for in a candidate. There are often two things that attracted the interviewer: your skills as a QA member and your testing strategy. No two organisations test items accurately and, like QA, new methodologies and test procedures need development. Some questions in the QA interview will be open or ambiguous. This is because the interviewer wants to hear your approach. You attempt to acquire a feel of the sort of worker that you are, and especially if you are the kind of worker that suits their team.

TOP 20 QA Interview Questions and Answers for 2022

These QA interview questions and answers are carefully selected by professional QA hiring managers who have been in the field for several years. Each question  aims to expose something within you. Besides, every answer included in this article is well-written by professionals to help you prepare for all Quality Assurance jobs.

Question 1: Why Should we hire you?

Answer: Take the chance to move your foot forward. Talk about what makes you enthusiastic about QA testing and why you do better than anybody else since you can only provide a unique blend of talents and personality. Don't worry that here you are self-critical or too modest. The question aims to discuss the applicant's qualities.

Question 2: What is the difference between Quality Assurance, Quality Control, and testing?

Answer: Quality Assurance plans how to monitor the testing process in a team or organization. Quality control identifies shortcomings and provides solutions for software improvement. Testing is the method through which quality control and quality assurance identify faults

Question 3: Tell me when should QA start?

Answer: QA should start at the earliest opportunity possible. The more hassles will later arrive in the development cycle, the sooner QA analysts, testers, and leaders will take part. Before the software is completely working, static testing may take place..

Question 4: Define test plan?

Answer: Test Plan is a document describing the software product testing strategy, objectives, timeline, estimates, achievements, and resources necessary for tests. The trial plan enables us to determine the work necessary for validating the quality of the test application.

Question 5: Define a test strategy?

Answer: The test strategy describes the software development testing phase. The trial strategy contains a description of testing tools and test groups, test priorities, maintenance records, and the test summary, and, unlike the test plan, which defines one particular test, encompasses the whole testing stage of development.

Question 6: What is the difference between functional and non-functional testing?

Answer: Functional testing examines important components of software to verify they meet requirements and standards. Non-functional testing examines significant but not critical elements of the product, such as load times, stress, and general performance.

Question 7: Should QA’s resolve production issues?

Answer: Yes. It is frequently good for QA to engage in the resolution of production concerns. When feasible, they should develop test cases and try to identify the problems. By participating, QA reduces the amount of issues in the final output.

Question 8: What Is The Best Thing You Did In Your Last Project?

Answer: For this question, there is no clear answer, only guidelines. The most important piece of advice I can provide is to answer as truthfully as possible. Don't overstate or undervalue your past team contributions. Tell them about your day-to-day responsibilities, the tools you utilized, and how the QA testing went.

Question 9: Explain the steps for the Bug Cycle?

Answer:

  • Once the tester identifies the problem, the developer grants an open status.
  • If the problem is a genuine flaw, the development team will address it.
  • If the defect is not a legitimate one, it will be disregarded and recorded as rejected.
  • The next stage will be to determine whether it is within the scope of the project. If the bug isn't in the current version, the defects should postpone.
  • If the defect or problem is reported previously, the tester will mark it as DUPLICATE.
  • When we assign a bug to a developer to repair, it is marked as IN-PROGRESS.

Question 10: What is branch testing and what is boundary testing?

Answer: Branch testing refers to testing all the code branches just once. Boundary testing refers to software testing that focuses on the software's limited circumstances.

Question 11: What is Agile testing and what is the importance of Agile testing?

Answer: Agile testing is software testing that employs the Agile Methodology. The significance of this testing is that, unlike traditional testing processes, it does not wait for the development team to finish coding before testing. Both coding and testing take action simultaneously. It necessitates ongoing customer engagement.

Question 12: What is a 'USE' case and what does it include?

Answer: The USE case is the document that specifies the user activity and system response for a certain functionality. It contains a revision history, a table of contents, the sequence of events, a cover page, specific requirements, preconditions, and post-conditions.

Question 13: What is configuration management?

Answer: It is a method of controlling and documenting changes made throughout the course of a project. Configuration management consists of three critical components: release control, change control, and revision control.

Question 14: Explain what are test driver and test stub and why it is in need?

Answer:

  • The stub: Point to when we call the component of testing software. We usually use it in the top-down fashion.
  • The driver: Requests for testing of a component. We usually use it in a bottom-up strategy.
  • It is necessary when we build module X, and we need to test the interface between modules X and Y. So we can't merely test module X, but if there's a fake module, we can utilize that to test module X.

Question 15: What is the rule of a "Test Driven Development"?

Answer: The first rule of Test Driven Development is to write test cases before developing code. That is, you will be creating code for the tests before writing code for the application.

Question 16: Tell Me about A Time You Missed a Bug?

Answer: I instructed you in the first question to put your best foot forward unconsciously. This is the reason. Not every question will have the same pattern that it portrays you in the best light. The person in charge of hiring has to know if any possible team members are upfront about making errors during a QA interview. The worst thing a QA tester can do is pretend they've never made a mistake. Be upfront and truthful. It's true that you've overlooked a bug or committed a mistake by the time you're in an interview. Discuss your missteps, how you solved the situation, and what you learned as a result.

Question 17: How Would You Test A Broken Toaster?

Answer: This is a bonus question since some companies enjoy these kinds of inquiries while others dislike them. On the one hand, it puts the interviewer in a tough situation, one that they almost likely did not expect. But, the advantage is that it necessitates rapid, outside-the-box thinking and provides an opportunity for the candidate to exhibit their ingenuity.

Question 18: In case you have any doubts regarding your project, how do you approach it?

Answer: If you have any doubts, first attempt to clear them up by reading the available artifacts/application help. If you have any remaining uncertainties, consult with your immediate supervisor or a senior member of your team. Business Analysts are another fantastic option for clarifying questions. We can also communicate our concerns to the development team if we have any more questions. The final option is to follow up with the management, and then with the stakeholders.

Question 19:  Tell me What is the difference between Load and Stress testing?

Answer:

Stress testing is a technique for validating the behavior of a system when it is under stress. To explain, we lower the system's resources and see its response. We first determine the system's top limit before gradually reducing resources and testing the system's behavior.

Load testing validates the system's behavior under the predicted load. Concurrent users or resources accessing the system at the same time might bring about a burden.

Question 20: Have you used any Automation tools?

Answer: The answer to this question is entirely unique to the individual. Respond to all the automation tools and methods you utilized in your project.

Before we conclude this educational discussion, I'd like to congratulate you on completing these QA interview questions and answers. You should be able to ace your QA job interview by the conclusion of this article. It would be harmless, though, if you conducted more study in order to enhance your chances of obtaining superior preparation. When it comes to job interview preparation, we can't help but think about Huru. Huru is an AI-powered job interview coach that aims to precisely prepare job seekers to ace any job interview through simulated interviews and in-depth analysis.

With Huru, get your QA job interview nailed.