Interview Tips⎮16 Java 8 Interview Questions with Answers [UPDATED 2022]
Interview Questions & Answers

Interview Tips⎮16 Java 8 Interview Questions with Answers [UPDATED 2022]

Java is regarded as one of the world's top programming languages. This necessitates the hiring of skilled developers. Furthermore, this creates a lot of competitiveness among programmers and recruiting managers alike. With this in mind, we've compiled a list of the most often requested Java 8 interview questions.

There is no doubt that studying and implementing Java has been around for quite some time. The programming language's simplicity enables for quick development and a great effect with a small amount of code, saving time and money. With these questions, you may gain insight and in-depth information on how to approach the questions and properly answer them, allowing you to ace the interviews.

Java 8 Interview Questions are selected in this article specifically to familiarize you with the kind of questions you may encounter during your interview for the Java 8 Language. According to my experience, excellent interviewers seldom intend to ask any specific topic during your interview; instead, questions usually begin with some fundamental idea of the issue and then progress based on more discussion and what you say.

What Is Java 8?

Before we get into the java 8 interview questions, let's go over the fundamentals and define Java 8. On 14 March 2014, Java 8 starts with Java defined as “...Java's newest release providing new features, improvements and bug fixes to enhance the effectiveness of developing and running Java applications..”

The Most Frequently Asked Java 8 Interview Questions With Answers:

Please keep in mind that the questions and answers in this post have been carefully selected by specialists. But, it would not be a wise decision to limit yourself to simply these questions; as an interviewee, you must put in more effort to understand more about Java 8 interview questions.

1- Mention down the new Java 8 features?

• Answer:

  • Optional Class
  • Stream API
  • Lambda Expressions
  • Default methods
  • Date API
  • Method References
  • Nashorn, JavaScript Engine

2- What are Functional Interfaces?

• Answer: Functional Interface is a single abstract interface. People use The Lambda Expression to set up these interfaces which implies that you may build a new functional interface using the Lambda Expression, or use the predetermined functional Java 8 interface. "@FunctionalInterface" is the annotation to create a new Functional Interface.

3- What Do We Mean By Optional Class?

• Answer: Optional class is a particular Java 8 wrapper class, designed to prevent NullPointerExceptions. The finished class is available in the package java.util. When we fail to do zero inspections NullPointerExceptions arise.

4- What are the default methods?

• Answer: Default methods are the interface methods that have a body. People use The default keywords, as the name says. This implies that when JDK alters any interface (without the default method) the classes that implement that interface will break down. The user may then use these default methods for compatibility. On the other side, you may give a default implementation if you put the default approach in an interface. The implementation classes will not change.

Java 8 interview questions


5- What are the four main characteristics of the Lambda Function?

• Answer: The Lambda Function main characteristics are:

  1. As an argument, a Lambda Expression method can transform to another method.
  2. Without belonging to a class a method can exist independently.
  3. There is no need to define a parameter type because the compiler can determine the type based on the parameter value.
  4. When utilizing a lot of parameters you can use parentheses, but, you do not require parentheses if you use a single parameter.

6-  What was wrong with the old date and time?

• Answer: The disadvantages of the old date and time are below:

  • Java.emplo. The date is changeable and not thread-resistant, with the Java 8 Date and Time API thread-resistant.
  • The Java 8 Date & Time API is ISO compliant, although the previous time and date were not properly functioning.
  • The API classes are for a date like LocalDate, LocalTime, LocalDateTime, and more.
  • When talking about the two, Java 8 operates more quickly than the previous date/time regime.

7- What is a SAM Interface?

• Answer: A stream instance returns once all intermediate task is complete. Java 8 introduces the FunctionalInterface concept and can have only one abstract method.. Since these interfaces merely define an abstract method, sometimes they called SAM interfaces. "Single Abstract Method" means SAM.

8- How can the Java 8 program get the sum of all numbers present in a list?

• Answer: We used ArrayList to save the elements in our application. We then calculated the total of all entries in the ArrayList using the sum() function. The functions mapToInt() and sum() then transform each element into a stream.

Java 8 interview questions


9- Tell me the difference between Stream’s findFirst() and findAny()?

• Answer: As its name implies, findFirst() is to search for the first element of the stream, and findAny() to search for any stream element. The nature of findFirst() is predestinatory, but the nature of findAny() is unknown. by nature, but the findAny() method is not.. For programming, deterministic means that the result is depending on the input or initial condition of the system.

10- Define what is MetaSpace in Java 8?

• Answer: Java 8 has provided a new feature for store classes. MetaSpace is the region in which all classes in Java 8 store. MetaSpace has been replaced by PermGen. Java virtual machine utilized PermGen to save classes until Java 7. Because MetaSpace is dynamic, as there is no restriction on size, Java 8 has replaced PermGen with MetaSpace.

11- What is stream pipelining?

• Answer: The process of chaining many activities together called stream pipelining. Pipeline performs this role by splitting stream activities into two groups, intermediate and terminal. When every intermediate action executed, a stream instance returns. A user may so set up an arbitrary number of intermediary processes to treat data and build a processing pipeline. A final value returning and the pipeline terminating action has to occur at the end of the process.

12- Explain in detail the difference between predicted and function?

• Answer: While the functional interfaces are both, Predicate < T> is a single parameter that returns true or wrong. Function<T,R> is also a unique argument function, even if an object returns in place. In this situation, the "T" is the function input type and the "R" is the result type.

13- What is Nashorn, and what advantages does it provide?

• Answer: Nashorn is the new processing motor JavaScript that has released Java 8. Earlier, Mozilla Rhino utilized the Java platform. Nashorn delivers greater ECMA compliance and quicker runtime performance with the standardized JavaScript standards than previous ones.

14- Describe the more commonly found functional interfaces in the standard library.

• Answer:

  • Although many functional interfaces exist, these are the one's users most likely encounter:
  • Function. Takes one argument and returns a result.
  • Consumer. Takes one argument and returns no result.
  • Supplier. Takes a not argument and returns a result.
  • Predicate. Takes one argument and returns a boolean.
  • BiFunction. Takes two arguments and returns a result.
  • BinaryOperator. It’s like a BiFunction, except it takes two arguments and returns a result, and they are all the same type.
  • UnaryOperator. It’s like a Function, but it takes a single argument and returns a result of the same type.

15-  Explain StringJoiner Class in Java 8?

• Answer: In Java 8, the Java.util package known as StringJoiner introduces a new class. Through this class, we may connect many strings with a prefix and suffix separated from each boundary. In the following program, we learn about the use of StringJoiner Class to add many strings. Here we have "" as a boundary between two separate strings. Then, with the assistance of an add() function, we added five distinct strings.

16- Tell Us About the New Date and Time API in Java 8?

Insufficient support of date and time manipulation need to be common developers has been a long-standing challenge for Java developers. Classes like java.util are available now. SimpleDateFormatter and date are not thread-safe, which might lead to problems with competitors. Poor API design in the old Java Data API is also a fact. Here are a briefcase in point: Java.util years. Starting date 1900, starting months at 1 and beginning days at 0 – not very obvious. The problems and a lot of others led to the popularity of date and time libraries from third parties like Joda-Time.

At the bottom line, we tackled Java 8 interview questions and answers within the article. We covered the main questions and answers for the Java 8 interview. You must learn about the new Date Time Manipulation APIs and the new Java 8 features, new streaming APIs, and the suitable programming examples as per the idea when reading this lesson. This fresh concept or the features are part of the interview when you get to the most difficult Java positions.

These java 8 interview questions are, indeed, complicated, and they need more attention, that's something that we can all agree on. But, how to prepare for such java 8 interview questions? To answer these Java 8 interview questions we have to mention Huru. Huru is an AI-based application that uses the latest research in job interview science to build simulated job interview questions that predict success. With huru, you can prepare for any job interview including Java 8 interview. Prepare for your Java 8 interview questions with Huru and increase your chances to get the job.